Statistiek

1702leden
2144oldtimers
507autoverhalen
27groepenGewenste (droom)auto Berliet 944

Graag maak ik u deelgenoot van mijn ‘droomauto’, een Berliet 944 Roadster bicolore uit 1934. Een open uitvoering (roadstar) met een 9CV motor met 4 cilinders en 4 versnellingen.


Droomt u ook wel eens van een bepaald(e) auto(type)? Veelal komt zo’n droom voort uit een soort van verlangen van een auto die je niet hebt, maar misschien wel graag wilt hebben of graag eens in het echt wilt zien. De reden waarom je juist deze wagen (nog) niet bezit kan van verschillende aard zijn. Soms gaat het om een zeldzame of moeilijk te verkrijgen auto. En waarom juist dit type? Ook dat kan bij iedereen een verschillende reden hebben.

Berliet 944

Graag maak ik u deelgenoot van mijn ‘droomauto’, een Berliet 944 Roadster bicolore uit 1934. Een open uitvoering (roadstar) met een 9CV motor met 4 cilinders en 4 versnellingen. Maar waarom juist deze auto en hoe ziet deze auto er dan uit? Dit hoop ik met onderstaand artikeltje aan u duidelijk te maken.

Berliet is hoofdzakelijk bekend van zijn vrachtwagens. Maar voor de Tweedewereldoorlog maakte Berliet ook personenwagens. Tijdens de Parijse autosalon van oktober 1933 presenteerde Berliet het type 944. Er was ook een 943 leverbaar met drie versnellingen.

De roadster kenmerkt zich in een rechte horizontale lijn (met alleen een neerklapbaar voorruit) en was uitgevoerd zonder treeplanken. Alle spatborden dekte alleen de wielen af. De wagen had verder aan beide zijkanten opvallend vierkante deuren. De bovenzijde van de wagen was in een afwijkende en opvallende kleur gespoten. Juist door deze toch wel afwijkende kleurencombinatie in combinatie met het aparte lijnenspel van het model - mede door het ontbreken van de treeplanken - geeft de wagen in geheel ander uiterlijk dan de meeste open wagens uit deze periode. De wagen heeft in de jaren van zijn introductie aan meerdere concours d'élégance meegedaan. Hier zijn meerdere foto’s van bekend.

Helaas heb ik tot op heden nog nooit een exemplaar in het echt gezien. Het is bij mij gebleven bij verschillende afbeeldingen in authentiek historisch foldermateriaal en verschillende foto’s uit de jaren dertig van de vorige eeuw. Wel bezit ik een origineel contactslot met een tweetal sleuteljes. Deze heb ik vorig jaar op de kop weten te tikken. Inmiddels weet ik dat er nog minimaal één Berliet 944 Roadster bicolore bestaat. De huidige eigenaar heeft contact met mij opgenomen en uitgenodigd om een keer langs te komen. Natuurlijk kunnen er nog meerdere exemplaren bewaard zijn gebleven. Wellicht ergens bij iemand in een schuur of in een stil hoekje in een (plaatselijk) museum. Misschien heeft u ooit iets gezien of gehoord. Dan heeft dat zeker mijn belangstelling Mocht u weten of op enig moment vernemen waar een Berliet 944 Roadster bicolore staat, dan hoor ik dat graag van u. U kunt dit via de site van Carrelation melden of rechtstreeks een bericht naar radevan@hetnet.nl sturen. Dit geldt ook voor aanvullende informatie of historische documentatie.

Door Radevan

Auto Berliet 944

Berliet 944    klik voor vergroting
Berliet 944

Berliet 944    klik voor vergroting
Berliet 944

Berliet 944    klik voor vergroting
Berliet 944

een bestaande Bicolore    klik voor vergroting
een bestaande Bicolore

met de kap open    klik voor vergroting
met de kap open

een beter beeld    klik voor vergroting
een beter beeld

foto van de eigenaar    klik voor vergroting
foto van de eigenaar

nu van de zijkant    klik voor vergroting
nu van de zijkant

Reacties

Na inloggen kun je als lid een reactie geven


Radevan  11-01-2011 16:23 - Beste Erik, Fijn dat je deze rubriek hebt ontwikkeld. Nu kan ik inderdaad iets over mijn droomauto vertellen. Bedankt. Gr. Robert.
Erik  11-01-2011 13:52 - Beste Robert, Leuk dat je een droomauto hebt toegevoegd. Ik hoop dat je een dergelijke auto zult treffen en aankopen. Mvg, Erik