Statistiek

1702leden
2144oldtimers
507autoverhalen
27groepenHet zit niet altijd mee


APK is gelukt, maar nog geen vijf minuten later kon er niet meer gereden worden.


Michiel van de Pas  |  Volvo Amazon P133941
Opgesteld op 21-07-2008  |  Wijziging op 23-07-2008 00:00


Tja, daar rol je dan duwend bij het APK keuringstation de brug af.

Na geheel alles qua bodem gelast te hebben en van achteras tot vooraan alles technisch verbetert te hebben, was de auto op enkele puntjes afgekeurd afgelopen keer.

Dat weekend dus gelijk een nieuwe RVS 316 brandstofleiding eronder. Eindelijk van die lelijke slangetjes af (die ingescheurd waren). Daarna 1 achterwiel eraf. Bleek dus niet het lager te zijn, maar een flinke hoeveelheid Remstof. Was dus redelijk snel klaar met de technische probleempjes. Nu maar wachten op de nieuwe RDW papieren van de auto. Jaja ondanks dat deze auto al veertig jaar op nederlandse bodem staat en dus al heel vaak gekeurd is was het nu dus niet goed. Chassisnummer op papieren en ingeslagen nummer kwamen niet overeen. Ipv * stonden er X-en op de papieren. Nu heeft deze auto in 1985 een nieuw kenteken gehad. Dat werd vroeger vaker gedaan als je je papieren kwijt raakte, kreeg je een kompleet nieuw nummer. Nu wil ik volgend jaar wel kijken of in de orginele terug kan krijgen 63-55-FV. Je ziet namelijk veel import volvo's, maar ik heb drie orginele nederlandse. Twee uit 1969 en nu dus ƃĀ©ĆƒĀ©n uit 1968.

Uiteindelijk, Jahoor ze zijn binnen. Gelukkig kon ik nog, met grote uitzondering, onder de noemer herkeur, 3 dagen te laat gekeurd worden. En met goed resultaat. Wel zag in op de brug al een witte rook ontstaan achter de auto, dat ik daarvoor niet gezien had. Ook met het heerlijke ritje naar het keuringsstation niet. En ja hoor toen ik de papieren van de keur in mijn handen had en naar buiten wilde rijden, niet te starten. Dan maar naar buiten duwen. Ze wilde toch aan de lunch, dus wilde niet op mij wachten. Maar even af laten koelen dacht ik zo. Maar na half uur nog niet te starten. Zonder gereedschap, zonder precies te weten hoe en wat, deed de auto het niet. Toen maar mijn moeder gebeld die redelijk dicht bij keuringstation woont, en slepen maar (met een amazon en amazon trekken) en thuis kijken wat ik er aan kon doen.

Na de kleppen gesteld te hebben en de ontsteking bijgesteld te hebben, was er weer leven in de brouwerij. Helaas niet zonder witte rook. Balen. Ook viel me op dat 1 van de kleppen (uitlaat klep eerste cylinder) niet helemaal open ging. Ik dacht jeetje, zit er alles neiuw in, en nog die techniek niet onder controle.

Goed, nog maar weer op de sleep naar de garage, waar ik alles voor handen heb. Koppakking besteld en alles maar weer los. Kop eraf. Niets te zien aan de nokkenas, nokvolger of klepstoter van die eerste cylinder. Maar toen ik de koppakking ging halen vroeg ik nog eens hoe zij een koppakking erop zetten. Nou veel deed ik hetzelfde. Tapjes goed schoon maken. Bouten goed schoon maken. Lengte van bouten controleren (moeten niet uitgerekt zijn). en in drie stappen aan draaien. 3 kgs dan 6 en vervolgens 9. Na duizend km 1/4 terug draaien en weer op 9 zetten. Uiteindelijk heb ik voor de zekerheid een extra stapje gedaan. 4 vervolgens 6 dan 8 en als laatste die 9. Nu zit deze dus goed.

Wat deed ik fout:  Toen ik deze scheepmotor ombouwde (volvo penta B20) heb ik dus ook een nieuwe kop eropgezet. Helaas kon ik niet in het V44 onderhoudsboek het aantrek moment vinden. Dus heb ik een volvo specialist gevraagd. Deze vertelde mij dat het 45 Newton/meter moest zijn. Tja nu achteraf gezien is dus die 9 meer 88 Newton. Tja, nog knap dat ik er toch 750 km met een halve aantrekking heb kunnen rijden.

Nu waren de dubbele carburateurs niet geweldig en had ik nog een revisie setje voor enkele liggen, dus heb de motor ook maar omgebouwd met enkele. Komt het brandstof ook ten goede. Ook heb ik nog niet zo'n afstel apparaat, dus moet ik die telkens lenen (MidLock AS400).

Kortom ik rijd weer en nog wel gekeurd ook.

Totale beoordeling
1

Auteur 
Oldtimer Volvo Amazon P133941
Volvo Amazon P133941
Trefwoorden  apk koppakking reparatie


Geef een fototitel
Geef een fototitel

Kop is er weer eens af.
Kop is er weer eens af.

Reacties

Na inloggen kun je als lid een reactie geven