Statistiek

1702leden
2144oldtimers
507autoverhalen
27groepenToeren met een Torpedo


Wat is een Torpedo en wat is daar zo leuk aan?


Radevan  |  Citroën Torpedo Commerc...
Opgesteld op 16-07-2010  |  Wijziging op 11-01-2011 16:30


Het mooie zomer weer vormt voor mij een aanleiding om iets te schrijven over mijn open auto. Het is prachtig om op een zomerse dag als vandaag met de Torpedo er op uit te trekken? Hoezo een Torpedo, hoor ik verschillende mensen al zeggen. Heeft u dan een duikboot?

Typeaanduiding
Om een onderscheid te kunnen maken in het type (de uitvoering) van een auto wordt al zeer lang gebruik gemaakt van benamingen. Verschillende benamingen stammen uit de beginperiode van de automobiel. Namen als Cabriolet, Berline en Coupé zijn nog steeds gangbaar en behoeven geen nadere uitleg. Andere benamingen zijn min of meer in het vergeetboekje geraakt. Het type Torpedo is daar een voorbeeld van. Verschillende autofabrieken leverde vanaf het begin van de twintigste eeuw tot halverwege de jaren dertig Torpedo’s. Een Torpedo kenmerkt zich als een geheel open versie met alleen een voorraam. De bovenkant van de deuren aan de beide zijkanten van de auto lopen even ver door als de rest van de carrosserie. Oneerbiedig gezegd heb je min of meer een grote badkuip op wielen met alleen een voorruit. Aan de achterzijde van de auto rust een vouwbare (canvas) kap op de carrosserie. De wagen is aan de hand van deze kap over de gehele lengte afsluitbaar. In gesloten toestand rust deze aan de voorzijde van de wagen op de twee enige pijlers van de wagen die aan het voorruit zijn gemonteerd. De beide zijkanten blijven daarbij open en zijn alleen met losse schermen (als accessoire) min of meer afsluitbaar. Hierdoor biedt dit type wagen geen goede bescherming bij slecht weer.

Bij Amerikaanse automerken wordt een Torpedo vrijwel altijd als een Phaeton omschreven.

Citroën leverde een tweetal verschillende Torpedo’s. Een Torpedo voor alleen personenvervoer (tourisme) en een Torpedo Commercial (ullitaire). Dit laatste type kon worden ingericht als kleine open bedrijfswagen en daarnaast worden gebruikt als ruime open gezinsauto. Mijn Torpedo is ingericht als een ruime open gezinsauto. Het is daarom mogelijk om met zes personen tegelijkertijd in een open wagen te rijden.

Een waar genoegen
Het is een groot plezier om met vrienden en/of kennissen in de Torpedo te rijden. Afgelopen weekend was het zo'n mooi weer dat het zonde was om binnen te blijven zitten. De één gaat lekker fietsen, de ander gaat op een terrasje zitten of andere leuke dingen doen die bij het mooie zomerweer horen. Voor mij was het reden om met de Torpedo er op uit te gaan. Lekker met de oude dame toeren door het landschap. Iedere keer is het een geweldige belevenis om met wapperende haren van de omgeving te genieten. Met een open auto neem je meer van de omgeving op. Je hoort de vogeltjes (ondanks het ronken van de motor) en ruikt veel meer. Soms de bloesem, het vers gemaaide gras maar ook de koeienpoep. Het hoort er allemaal bij.

Of je met een Torpedo meer bekijks hebt dan met een gesloten oldtimer weet ik niet. Omdat de auto open is, hoor je wel alles veel beter. Hierdoor hoor je wellicht de leuke reacties van andere weggebruikers ook eerder dan bij een gesloten oldtimer. Het maakt het rijden met een Torpedo of een andere open auto alleen maar leuker door.

Ik wil nog een keer...
Over het algemeen wordt er alleen maar met mooi weer met een open auto gereden. Ik heb eigenlijk een 'stoute' droom om eens een keer op koude winterdag met de Torpedo er op uit te trekken. Lekker dik aangepakt achter het stuur andere mensen verbaast laten kijken. Het is er nog niet van gekomen.

Totale beoordeling
3

Auteur 
Oldtimer Citroën Torpedo Commercial
Citroën Torpedo Commercial
Trefwoorden  torpedo toeren


klaar voor vertrek
klaar voor vertrek

 langs het water
langs het water

tussen het groen van het bos
tussen het groen van het bos

bij een oude boerderij
bij een oude boerderij

tussen het groen
tussen het groen

onderweg kom je door leuke dorpjes
onderweg kom je door leuke dorpjes

Reacties

Na inloggen kun je als lid een reactie geven


william  28-11-2010 16:09 - Wat een enorm leuk verhaal . Wat mij opvalt en dat zul je vaak niet zeggen als je ze op foto,s ziet . Deze wagens zijn erg groot ..ook qua hoogte . lijkt me een enorme belevenis om is met zo,n wagen te mogen rijden .
Erik  09-08-2010 18:22 - Hallo Robert, weer een mooi en informatief verhaal! Je tekst over de typeaanduiding vond ik persoonlijk zeer leuk om te lezen. Gelijk weer wat opgestoken. Groet, Erik