Statistiek

1702leden
2144oldtimers
507autoverhalen
27groepenDe auto van meneer De Ruijter


De historie van deze Peugeot 403 uit 1960 begon als directieauto. De eerste eigenaar bleek een bekende naam te hebben.


Maarten van der Velden  |  Peugeot 403
Opgesteld op 30-08-2009  |  Wijziging op 02-06-2020 12:17


De 403 stond te stralen in de zon op het moment van eerste ontmoeting. Na jarenlang gedemonteerd te zijn en in kratten opgeborgen hebben gestaan was nu de tijd aangebroken om weer kilometers te maken. De eigenaar was een  garagehouder in Wolvega. Zijn klus zat er op. Auto compleet gemaakt, weer terug in elkaar gezet, opnieuw gespoten en deze leeuw kon weer rijden. Het werd tijd voor een nieuwe technische uitdaging.

Mijn vader, op dat moment o.a. in het bezit van een Peugeot 190S uit 1929, rijdt liever dan dat hij sleutelt. De 190S had de gewoonte om bij een warme motor af te slaan en liet zich dan niet meer aanslingeren. Een probleem om pijn in je rug van te krijgen. Daarom werd besloten om de 190S te ruilen tegen de 403. Dan kon iedereen weer met een goed gevoel door met de hobby.

Nadat deze 403 zich bij de collectie had gevoegd was het natuurlijk de vraag welk leven de auto achter de rug had. Het kenteken is origineel Nederlands uit het jaar 1960. Tussen de paperassen die bij de aankoop van de auto waren meegekomen zat ook een aardig vergeeld boekje met wegenkaarten van Nederland. Het document dateerde uit de jaren ' 60. 
Op de voorkant stond geschreven met sierlijke letters; B.J. de Ruijter. Kon deze naam in verband worden gebracht met de onderhoudskaart op naam van Garage Vlug uit Baarn? Deze garage had de auto vermoedelijk nieuw verkocht.

Een telefoontje naar de garage leverde weinig op. Geen interesse, geen idee, daar kwam het in het kort op neer. Een paar maanden later leverde een bezoek aan het bedrijf meer resultaat op. Want de archieven en kennis uit die tijd waren er niet meer maar er kon nog wel een naam worden genoemd van iemand die in de garage werkte rond die periode.

Na enig speurwerk werd deze persoon getraceerd en -verrast door deze onverwachte vraag- liet weten dat de auto als directieauto van De Ruijter muisjesfabrieken had dienstgedaan. De naam sprak nu ineens boekdelen. Waarschijnlijk was de auto na een jaar of vijf / zes weer ingeruild en de geschiedenis daarna is onbekend. De auto werd in de jaren ' 80 gedemonteerd en in kratten opgeslagen om later te restaureren. Dit liet op zich wachten tot halverwege jaren'90.

Sindsdien zijn er weer enkele tienduizenden kilometers gemaakt en is de motor tussentijds helemaal gereviseerd. De verstalers, bermlamp en imperiaal zijn van recente datum.

Totale beoordeling
0

Auteur 
Oldtimer Peugeot 403
Peugeot 403
Trefwoorden  190s 403 1960 peugeot


Peugeot 403
Peugeot 403

Peugeot 403
Peugeot 403

Reacties

Na inloggen kun je als lid een reactie geven