Statistiek

1702leden
2144oldtimers
507autoverhalen
27groepenAankoop 244 GLT 1984


Hoe je op een regenachtige zweedse nazomeravond een 244 koopt...


Robert Straatman  |  Volvo 244 GLT
Opgesteld op 31-07-2009  |  Wijziging op 31-07-2009 19:57


Zoals vele zweedse nazomeravonden was ook deze nat....regen, bewolkt, vroeg donker. Maar dat maakte niet uit, twee avonden ervoor had ik deze 244 GLT uit 1984, kleur zilvergroen metallic, gespot op de zweedse marktplaats. Op weg naar de stad (80 km verderop) waar de auto zou staan, in het dagelijkse (zomer)vervoermiddel (uiteraard ook Volvo, van het type 850 T-5R, zo'n gele).

Hoe meer we de eindbestemming naderde, hoe meer studentenflats er opdoken....het gevoel bekroop me dat we op weg waren naar een student-schroothoop (de zweedse student bekommerd zich over het algemeen niet zo over zijn of haar auto)....maar eenmaal ter plaatse liet zich het tegendeel zien: een hele mooie, onverprutste 244 GLT stond daar, precies zoals deze in de verkoopfolders stond van 1984. Turbo/Virgo velgen, beige plusche bekleding, hoofdsteunen voor en achter, toerenteller, schuifdak, 4 traps automaat, en het befaamde neusje (rechtopstaande grille).

De verkoper, een leeftijdsgenoot met een baard (ja, de meeste zweden rond de 25-30 jaar hebben een baard. Vinden ze prettig ofzo....) kwam meteen naar buiten snellen nadat we uitgestapt waren. Hij vertelde trots over de auto, over de volledige documentatie, dat hij de auto kocht van de eerste eigenaar die de auto elk jaar met een grote verpakking lijnolie behandelde in alle naden en kieren (dat was duidelijk te zien overal), en vooral alle bewonderende blikken die hij ving op de snelweg.

Na een praatje gemaakt en een rondje rond de auto gelopen te hebben moest dan snel de proefrit beginnen. De motor start al bij het spreekwoordelijke kijken naar de sleutel, snort rustig en netjes zoals een B23E dat hoort te doen. Inleggen va de D stand van de automaat gaat met het bekende schoke, maar na loslaten van het rempedaal rolt de auto geruisloos weg. Een rit van een half uur werd gemaakt, de auto reed al meteen zo fijn dat ik niet wilde stoppen. De verkoper bleek een aardig figuur te zijn die ook geinteresseerd was in onze Nederlandse afkomst. Bleek later dat er een handvol Nederlanders op deze gebeld hadden en deze ongezien wilden kopen. Gelukkig maar dat ik de eerste was met een concrete en snelle afspraak....    

De zon kwam langzaam maar zeker tevoorschijn, gelukkig maar na al die regen. Kon ik de auto ook naderhand nog even zonder nat te worden bekijken aan de onderkant. Helemaal schoon, geen olie, veel tectyl, zag er perfect uit.

De koop was snel rond, omdat de verkoper een stok achter de deur had in de vorm van oa. een aantal trappelende Nederlanders kon er an de prijs niet veel gedaan worden, maar dat was ook niet nodig. Papieren werden getekend en ik had er een auto bij!

Nu we toch in de stad waren besloten we naar de film te gaan die net in premiere was gegaan (ik praat nu over oktober 2008), een film over twee zweedse meisjes die rally gingen rijden in een rose Amazon. Rallybrudar (rallybruiden) heette de film. Dit sloot de avond in stijl af, ook de thuisreis ving aan en met het treffen van een kudde herten en later nog een eland op de weg was het een leuke 'zweedse' avond! 

Totale beoordeling
0

Auteur 
Oldtimer Volvo 244 GLT
Volvo 244 GLT
Trefwoorden  aankoop zweedse avond herten


Volvo 244 GLT -verkocht-
Volvo 244 GLT -verkocht-

Reacties

Na inloggen kun je als lid een reactie geven