Statistiek

1702leden
2144oldtimers
507autoverhalen
27groepenLiefde op het tweede gezicht


Ik zelf was, net als iedereen, helemaal gek van Volkswagenbusjes. Je weet wel: die ideale surf-look-dude bus. Maar mijn tante wuifde dat weg.


fedor baarslag  |  Hanomag-Henschel F46 Mer...
Opgesteld op 09-03-2008  |  Wijziging op 30-10-2008 00:00


Liefde op het tweede gezicht.

Bij mijn tante op haar erf stond in een hoekje een oude camper weg te kwijnen. Een Hanomag dieseltje. Hij zat onder de algen en was in geen 3 jaar van zijn plek geweest. Ik vroeg aan haar of ik hem niet mocht schoonmaken om te kijken of het nog wat was. Met een tuinslang op het dak gesprongen en op handen en knieƃĀ«n het dak algenvrij gemaakt. Mijn tante sprak met veel liefde over het busje. Hij had haar twee keer van Nederland naar Turkije gereden, met al haar pleegkinderen en had haar toen niet in de steek gelaten. Nu moet je weten dat Turkije ongeveer vier volle dagen doorrijden is, en dan ben je er. (Als je er nu ook bent achter gekomen dat mijn tante een aparte dame is, dan kan ik dat beamen.)

Ik zelf was, net als iedereen, helemaal gek van Volkswagenbusjes. Je weet wel die ideale surf-look-dude bus. Maar mijn tante wuifde dat weg. "Die zijn vaak op benzine, en in diesel niet te krijgen. Ook zijn er van Hanomag trekkers voor de landbouw gemaakt, en heeft Mercedes het model overgekocht in 1977. Deze busjes zijn niet stuk te krijgen. " Oh", zei ik, "maar ze zijn wel mooier om te zien". Daar was ze het natuurlijk niet mee eens. "Deze busjes hebben veel meer inhoud en zijn dus veel groter", was haar antwoord. Het busjes was door zijn bladveren heen gezakt en stond daarom werkeloos te wezen. Er was ook een heel partij laswerk nodig, en de rempomp was niet optimaal, maar volgens mijn tante zat er bijna weer een nieuwe APK op. Licht ontdaan over het afzeiken van mijn ideale bus ben ik naar huis gegaan. Daar ben ik een aantal dagen gaan zoeken op internet. En liep ik tegen mijn huidige busje aan. Hij was beige en had een enorme roestplek onderaan de zijkant. Ik heb een afspraak gemaakt en ben helemaal in Schagen gaan kijken naar dit busje. Hij was voor deze eigenaar gebruikt als hondenuitlaat-bus, vertelde de eigenaar. Zelf had hij en invalide schoonvader die hij in het busje met rolstoel en al makkelijk kon vervoeren. De bus had toen 132.000 km gelopen. Ik kocht hem van de man als hij de APK zou regelen, voor 750,- euro. Toen ben ik hem gaan ophalen met een vriend en heb hem gewoon naar huis gereden. Naast een hoge temperatuur op deze warme dag was het geen enkel probleem om hem met 85 km per uur naar huis te rijden. Aangekomen heb ik hem direct op de foto gezet. Een maand later kreeg ik een brief: Ik hoefde geen belasting meer te betalen. De auto was 25 jaar oud. Daar had ik op gerekend, maar was geweldig om te lezen. Fedor betaalt dus alleen wat ie rijdt, want de oldtimerverzekering is 12,- euro per maand (nu vergeet ik natuurlijk de onderhoudskostenĆ¢ā‚¬Ā¦).

Daarna ben ik gaan klussen. Ik ben (heel stom natuurlijk) begonnen aan de carrosserie. Want die was mij een doorn in het oog. Met mijn vriend en ik hebben we hem helemaal geschuurd, in de plamuur gezet op stukken die misschien beter gelast konden worden, en toen in de rode Hammerrite gezet. Rood geverfd met een kwast: Hamerite Hoogglans Rood

Dakje wit gemaakt met roller: Hamerite Hoogglans Wit. Dit vonden veel mensen raar, maar het geeft aan dat ik ook iets van mijn tante's familie heb. Dit was goedkoop en mooi over roest, zoals op het etiket stond. En dat was ook zo. Mijn busje klom en klom als een keutel in de maneschijn. Ik reed heel de wereld rond, maar toen ik voor mijn nieuw APK wilde gaan. Moest ik heel wat laswerk verrichten, is het hele remleidingsysteem vervangen. Dit was slechts het begin. Allerlei uitgaven heb ik gedaan als investering. Maar ik kan je zeggen, dat ik nooit motorproblemen heb gehad, en dat het busje me nog nooit heeft laten staan. Ben altijd, met 85 km/u aangekomen waar ik wilde. En dat schept een band.

Vorig jaar kon ik wegens tijdgebrek (oftewel geldgebrek, wat je kunt het ook laten doen) het busje niet meer door de APK krijgen. Nu staat hij treurig, in een hoekje, de algen beginnen te groeien en het aanzien van mijn busje doet me pijn. Nu snap ik mijn tante. Je wacht op betere tijden en doet hem nooit meer weg. En starten? 1 minuut gloeien en Ć¢ā‚¬Ā¦ zonder problemen!

Totale beoordeling
5

Auteur 
Oldtimer Hanomag-Henschel F46 Mercedes Benz
Hanomag-Henschel F46 Mercedes Benz
Trefwoorden  hanomag henschel liefde bus camper


Reacties

Na inloggen kun je als lid een reactie geven


Fluwijn  20-12-2009 11:32 - Haha, leuke titel ;-) Het is "maar een auto" maar je gaat je er toch aan hechten hè?