Statistiek

1702leden
2144oldtimers
507autoverhalen
27groepenAchteras lager Amazon maakt lawaai


Mijn lager maakte herrie. Het kwam boven mijn radio uit.


EricNL  |  Volvo Amazon 130
Opgesteld op 11-01-2009  |  Wijziging op 11-01-2009 21:32


Wat begon als een onschuldig geluidje dat ik al hoorde toen ik de Amazon kocht, werd eigenlijk nooit erger. Hoorde ik het, dan ging het weg als ik een keer heen en weer slingerde op de weg. Dan bleef het soms wel 5 kilometer weg, of nog langer.

Afgelopen week werd ik opgeschrikt door een geluid dat ver boven mijn radio uit kwam. Eerst dacht ik dat mijn uitlaat over de grond sleepte. Later merkte ik dat het lager waarvoor ik al een reserve setje had liggen het nu helemaal begeven had. Het deed dus gewoon zeer in mijn buik als het geluid zich door de auto verspreidde.

Ik had het vervangen ervan eigenlijk zo lang uitgesteld omdat ik had begrepen dat het een beste klus was om dit aan te pakken. Meestal kan ik na mijn werk in de garage op de brug. Zo ook die bewuste dag. Ik begon aan de klus met een onzeker gevoel. Hoopte natuurlijk dat ik remcilinder niet los zou hoeven halen in verband met ontluchten. Maar het werk vorderde en alles ging gewoon los. Zo ook de ankerplaat met remcilinder en de keerring die in de achteras zit.

Nieuwe keerring gemonteerd, lager op de as gezet. lagerschaal en shims gemonteerd en speling op deze manier afgesteld. Na eindelijk alles weer netjes dichtgebouwd te hebben moest er alleen nog ontlucht worden. Dat moest de volgende dag omdat ik kapot was. De wagen kon rijden, dus kon ook weer naar buiten. Anders zou dat niet mogenlijk zijn, daarom moest ik zolang doorgaan.

De dag erop de auto weer met een positieve gedachte naar binnen gereden. Tenslotte hoefde ik alleen nog te ontluchten en kon ik weer karren. Om te ontluchten eerst alle wielen eraf gehaald zodat ik er goed bij kon. Tot mijn grote verbazing kon ik tussen de ankerplaat en remtrommel door kijken en 1,5 cm van de remvoering was zichtbaar. Er zat dus iets Ć©cht niet lekker. Daarom de boel weer helemaal los gegooid. Bij het eruit trekken van de steekas kwam tot mijn grote verassing de steekas uit de achteras. Het lager bleef in zijn geheel zitten in de achteras. Daarom gekeken wat er aan de hand was. Het was even gissen, maar kwam tot de conclusie dat mijn steekas niet compatible was met het lager. Daarom een andere steekas op de kop getikt. Daarvan was de draad waar de kroonmoer op moet verkracht. Daarom mooi opgekalafatert door M20 te tappen en een mooie nieuwe moer erbij gezocht. Nu moet het dus lukken!

Wederom lager gemonteerd en lagerschaal gemonteerd. met shims weer het lager afgesteld en de boel dichtgebouwd. Toch zat het me niet lekker! Alweer was de remvoering zichtbaar tussen de ankerplaat en remtrommel. Pfffff.... Toch niet weer hĆØ!

Eerst een bak koffie gehaald! Toch mijn goede moed bij elkaar geraapt. Alles weer gedemonteerd en netjes alles op een rijtje gelegd. Ook nu bleef het lager in de achteras zitten toen ik de steekas eruit trok (dat moest dit maal met een trekker). Ook het lager eruit getrokken met een binnenlagertrekker en advies ingewonnen. Met schuifmaat alles nagemeten. Toen bleken de 2 steekassen die ik naast elkaar had liggen gelijk. Het oude lager leek ook gelijk, maar bij nader inzien was het lager sechts aan Ć©Ć©n kant gelijk. De binnenzijde van mijn oude lager liep conisch. Natuurlijk! Waarom had ik daar niet aan gedacht. Het lager zat conisch bevestigd op de steekas. Het lager dat ik plaatsen wilde was niet conisch aan de binnenkant. Daarom snel een juist lager gehaald en gemonteerd. Wederom het lager afgesteld en alle pakkingen gemonteerd. Het beslag terup op zijn plaats gezet en dichtgebouwd. Nu met vol vertrouwen de trommel teruggezet.

Alle remmerij ontlucht en reactiearm was rot, dus die ook meteen vervangen en vangbanden aan de achteras. Wielen erop en karren. Na een fikse proefrit lijkt alles in orde. Zo gaan we het even proberen dan!

De fotoreportage heb ik geĆ¼pload naar de fotogalerie.

Totale beoordeling
3

Auteur 
Oldtimer Volvo Amazon 130
Volvo Amazon 130
Trefwoorden  lager steekas achteras


Volvo Amazon 130
Volvo Amazon 130

Volvo Amazon 130
Volvo Amazon 130

Volvo Amazon 130
Volvo Amazon 130

Volvo Amazon 130
Volvo Amazon 130

Reacties

Na inloggen kun je als lid een reactie geven