Statistiek

1702leden
2144oldtimers
507autoverhalen
27groepenFord pickup 1949


Na een, toch wel jaren lange zoektocht (via Internet) in Amerika, ik had al snode plannen om een model in de USA te gaan kopen .....


Joop Floris  |  Ford US Pickup F-1 1/2 t...
Opgesteld op 16-11-2008  |  Wijziging op 21-11-2008 00:00


Na een, toch wel jaren lange zoektocht met in het laatste jaar redelijk intensief zoekwerk via Internet in Amerika, ik had al snode plannen om een model in de USA te gaan kopen, heb ik deze vrijwel komplete F-1 in maart 2000 op de kop getikt in Teuge, jawel in ons eigen kikkerlandje. De vorige eigenaar heeft nog wat aan de versnellingsbak geknutseld en de gril voorzien van RVS strips. De achterbak was een beetje verwaarloosd. Ik heb het houtwerk van de achterbak vernieuwd, dat wil zeggen de vloer en het rek en vervolgens heel het houtwerk gehuld in 5 lagen botenlak.

In eerste instantie heb ik nog niet veel aan de auto gedaan, want in 2000 heb ik eerst de garage verbouwd zodat ik op een fatsoenlijke manier aan de Ford kan werken. Ondertussen heb ik lekker getoerd met de Pick-Up. Zo leer je alle gebreken goed kennen en kan ik een planning maken voor de toekomst als het gaat over restauratie. Al snel bleek de bedrading slecht en heb die grotendeels al hersteld. De auto rijdt prima op gas, maar de carburateur is sterk verwaarloosd. De motor reed dus niet meer op benzine.

In de toekomst zal de lak ook een beurt moeten krijgen, want net voordat de auto in 1995 is geƃĀÆmporteerd uit Amerika (verm. North Carolina) is de auto op z'n Amerikaans gespoten (wat niets anders betekent dan: van alles afplakken en geen onderdelen los spuiten). Dit is niet zo goed gedaan want er zit ook nog eens stof onder de lak en hierdoor heeft de auto links en rechts een zogenaamd sinaasappel huid effect. Verder heb ik de bumpers vervangen, whitewall banden gemonteerd. Er valt ook nog wel wat te doen aan het interieur, zoals de bank, de ramen en de rubbers. De bank is inmiddels ook vernieuwd alsmede het glas en rubbers van de deuren.
In mijn lagereschool tijd zag ik dit model voor het eerst en was meteen verliefd. Ik zei toen bij mijzelf: Later, als ik het kan betalen koop ik zo'n auto. En nu heb ik zo'n auto!! Ik houd van zijn prachtige vorm en een nog mooiere neus met die horizontale. Ook de bolhoed achtige cabine spraken en spreken mij heel erg aan. Deze Ford Pick-Up F-1 is in zijn soort ook een van de kleinste, net vijf meter lang en 1400 kg zwaar. Tot op heden ben ik bij diverse evenementen nog niet veel F-1's tegengekomen van dit type. Deze werden gebouwd van 1948 tot midden 1950.

 In de winter van 2003/2004 heb ik de motor laten reviseren. Aan het eind van 2003 kreeg ik hem niet meer aan de praat. Na een grondige analyse bleek een algehele revisie noodzakelijk, de laatste tien jaar reed hij voornamelijk op gas. De krukas was al in gesleten en moest dus opnieuw worden opgelast en geslepen. De lagers vernieuwen de zuigers en zuiger veren de kleppen en klep zittingen (voorbereid voor gas) kregen allemaal een grondige beurt. Alle andere zaken tussen bumper en schutbord heb ik thuis onderhanden genomen zoals: poetsen, uitdeuken, nieuwe stukken inlassen, schuren spuiten en verdere reparaties en afstellingen, met uiteraard de nodige hulp en adviesen. Helaas heeft deze deelrestauratie enige vertraging opgelopen doordat een zending materialen uit Amerika een keer, na aankomst in Eindhoven, terug is gezonden (reden onbekend) naar de afzender en moest zodoende weer opnieuw worden verstuurd. Vorige zendingen waren geen probleem en waren binnen 2 weken ontvangen.

In april 2002 ben ik benaderd door een Duitse fotograaf die voor Minichamps gedetailleerde foto's moest maken van een auto gelijk aan mijn model zodat ze aan de hand van die foto's een schaal model kunnen bouwen. Hij had mijn auto gezien op een evenement en heeft mij weten te vinden via die organisatie. Hij heeft honderden foto's genomen vanuit allerlei hoeken met diverse meetlatten er naast en ook vele detail foto's. Ik voelde mijn natuurlijk vereerd. Na ongeveer een jaar Kreeg ik een model, nagemaakt van de foto's van mijn auto.

Sinds eind 2005 heeft Ford Nedeland ook een boekje uitgebracht onder de naam "FordBoutique Model cars" In dit A6 formaat boekje staan 24 Ford modellen waaronder ook het model van Minichamps wat aan de hand van mijn Pick-Up is nagemaakt. Ook staat er een zwart/wit foto van mijn auto naast.

En je begrijpt dat ik natuurlijk apetrots ben met al die aandacht voor mijn beauty.

Meer info is terug te vinden op mijn homepage: www.joopfloris.nl 

Tot zover, Joop

P.S. De zwart-wit foto hier naast is gemaakt op de aankoop dag in maart 2000.

Totale beoordeling
3

Auteur 
Oldtimer Ford US Pickup F-1 1/2 ton
Ford US Pickup F-1 1/2 ton
Trefwoorden  bolhoed f1 ford north carolina pickup usa


Ford US Pickup F-1 1/2ton
Ford US Pickup F-1 1/2ton

Minichamps model
Minichamps model

FordBoutique model cars
FordBoutique model cars

versleten 6 cil.zijklepper
versleten 6 cil.zijklepper

neus restauratie en motor revisie
neus restauratie en motor revisie

Reacties

Na inloggen kun je als lid een reactie geven