Statistiek

1702leden
2144oldtimers
507autoverhalen
27groepenZeldzame en luxe Chenard & Walcker uit 1929


Een weergave van een zeldzame en luxe 4-deurs Franse Chenard & Walker met een cilinderinhoud van 1600cc uit 1929.


Klaas Johannes van der Linde  |  Chenard & Walcker Y9...
Opgesteld op 14-09-2008  |  Wijziging op 22-11-2008 00:00


Chenard & Walcker was een Franse automobielmaker in de periode 1900 tot 1946. De heer Chenard was in het laatste decennium van de negentiende eeuw fietsenmaker. Samen met de heer Walcker heeft hij het automobielbedrijf opgericht. De groei zette zich door in de loop der jaren. Het bedrijf was in de eerste helft van de twintigste eeuw het vierde grootste automobielbedrijf in Frankrijk. Het belangrijkste wapenfeit van het merk was het winnen van de allereerste 24-uurs race van Le Mans in 1923. Meer informatie is te vinden op Wikipedia .

De man die deze Chenard & Walcker Y9C uit 1929 heeft ingevoerd uit Frankrijk en hem zelf heeft opgehaald, had een transportbedrijf. Doordat hij 'tankschulden' had bij zijn plaatselijke garage, heeft hij deze Franse oldtimer tegen zijn schulden geruild. De oldtimer had toen al vele jaren gedemonteerd onder een afdak gelegen. Ook deze garage had weinig tijd voor de restauratie en hem na vele jaren toch weer verkocht. Alle onderdelen waren er - wonder boven wonder - nog bij! Geheel compleet! Zelfs de koffer, wat heel uniek is te noemen.Wat ook uniek te noemen is: de vogel op grill was nog aanwezig! Hij lijkt op een T-Ford, maar is veel kleiner. De kleur is donkerblauw met zwart. Dit lijkt prachtig bij het gepoetste koperwerk!

Deze Chenard & Walcker Y9C is tot nieuwstaat restaureerd. De schaarse onderdelen zijn via clubs in Frankrijk te vinden. De gereviseerde 1600cc motor brengt je in 'tig' seconden naar een topsnelheid van 65km per uur. Deze pre-war car is een gezonde 'drinker, namelijk 1:6 met een tankinhoud van 20 liter. Het is daarom aan te raden een reserve tankje mee te nemen voor de lange ritten. Het motor geluid binnen is heftig; niets is of was geisoleerd. Ook de warmte die doordringt in het interieur maakt dat er geen kachel nodig is. Daarbij kunnen wel alle ramen open, ook de voorste! De optimale arko.

Het schakelen van de 4-bak kun je het beste doen door dubbel te klutsen. Hij is geveerd op blad, wat de limousine redelijk stug maakt. Ook het sturen zonder bekrachtiging gaat erg zwaar in het bochtenwerk.De remmen werken door trommels. De auto heeft een grote kofferruimte. Uniek is de stalen koffer achterop (origineel). Verder is er véél beenruimte achter, wat hem interresant maakt voor trouwrijden. Vóór is de Chenard & Walcker voorzien van een derde lamp, vanwege een vroegere deelneming van de wagen aan de rally Parijs-Dakar.

Wat betreft het interieur: de auto is voorzien van 2 banken (nieuw bekleed) waar 5 personen kunnen zitten. Alle metertjes in dashbord werken. Wat er niet in of op zit zijn een brandstofmeter, een contactslot, deursloten, een kachel en een aanjager. De richting word aangegeven door zogenaamde armpjes en voor de veiligheid zijn ook knipperlichten gemonteerd. Het elektrisch gedeelte (o.a. bedrading) is geheel vernieuwd en werkt op 12 Volt.

In die tijd werd bij dit soort limousines veel koper gebruikt. Er is een koperen cigarenaansteker aanwezig, tevens koperen asbakken met geslepen sterren in kristal, evenals een koperen plafondlamp met daarin ook een geslepen ster. Ook de deurgrepen binnen en buiten zijn in geelkoper uitgevoerd. De 3 koplampen zijn voorzien van geelkoperen randen, net als de achterlichten, de grill, de wieldoppen, het voorraam enzovoort.

Doordat ik meerdere oldtimers heb is deze Chenard & Walcker te koop of te ruil; maar hij hoeft niet weg. De oldtimer staat meer bij de verwarming in Uithuizermeeden te rusten, dan dat hij op de weg is. Tellerstand is rond de 130.000km. Er zijn vele foto's en nota's van restauratie aanwezig.

Dit is nog één van de weinige exemplaren, zeker in Nederland. Meerdere prijzen mee gewonnen op oldtimerdagen en -ritten, voor de mooiste/zeldzaamste auto van de dag. Het is een hele unieke zeldzame blikvanger voor tourritjes op mooie dagen! Mocht je hem tegenkomen, wat niet vaak zal gebeuren, houd me maar staande om het geheel te aanschouwen. Vriendelijk dank en allen een behouden rit! Klaas uut Grunn.

Totale beoordeling
3

Auteur 
Oldtimer Chenard & Walcker Y9C
Chenard & Walcker Y9C
Trefwoorden  Chenard Walcker Y9C 1929


Op bezoek bij een Urker visser
Op bezoek bij een Urker visser

Bergen van steen
Bergen van steen

In de eemshaven
In de eemshaven

Thuis op de oprit
Thuis op de oprit

Motorzijde rechts
Motorzijde rechts

Motorzijde links
Motorzijde links

Koper werk op blok
Koper werk op blok

Meestal in oud tenue
Meestal in oud tenue

Reacties

Na inloggen kun je als lid een reactie geven


Klaas Johannes van der Linde  11-02-2009 22:04 - Deze mooie oldtimer is van eigenaar verwisseld. (2009) En een plaatsje in het museum gevonden.