Statistiek

1702leden
2144oldtimers
507autoverhalen
27groepenDe eerste ervaringen met de Volvo 142


Het hebben van een nieuwe auto levert indrukken. Maar het bezitten van je eerste klassieke auto is spectaculair!


Erik  |  Volvo 142
Opgesteld op 15-02-2008  |  Wijziging op 23-07-2008 00:00


De Volvo die ik nu bezit heb ik overgenomen van iemand die vol passie over de jaren diverse klassieke auto's heeft gehad. Deze Volvo had hij ruim 15 jaar in zijn bezit en de man wist ook met veel detail aan te geven welke specificaties de auto heeft. In het oog springend was bijvoorbeeld de snelle nokkenas, waardoor de auto relatief sneller is met optrekken. Ook de aanwezigheid van Volvo 240-stoelen, die het zitcomfort optimaliseren.

Het proefrijden in deze auto was voor mij echt een hele bijzondere ervaring. Dat kwam omdat ik de afgelopen 2 jaar in een compacte Citroen AX had gereden. Het proefrijden was fantastisch! De motorkap leek vanuit de bestuurdersstoel ongelofelijk groot. Ik had het idee dat ik in een enorme auto reed. En dat grote stuur! En het bijzondere dashboard: een horizontale snelheidsmeter. De auto reed voor mijn gevoel als een limousine. Al gauw was de koop rond: dit wordt mijn 'nieuwe' auto! Het eerste weekend dat ik de auto in mijn bezit had, ben ik gelijk aan het poetsen geslagen. Met name het chroom was verblindend te krijgen.

De auto is totaal niet complex of te compact in elkaar gezet. Menig automonteur of autospecialist geeft aan dat dit model enorm veel ruimte onder de motorkap heeft, waardoor het sleutelen aan onderdelen in het motorcompartiment een verademing is. Toch waren er de nodige onduidelijkheden bij deze auto, mede omdat ik toch meer een rijder dan een techneut ben. Zo is het regelmatig nodig om de kleppen te stellen. Een moderne auto behoeft weinig olieverversingsacties; deze vaker. Maar ook op praktisch vlak: hoe krijg ik het handschoenenkastje open? Het heeft een poosje geduurd om het klepje van het kastje onder controle te krijgen.

Het rijden met deze auto is fantastisch. De Nederlandse snelwegen bieden tijdens de spits of drukke momenten niet altijd de mogelijkheid om flink door te rijden. Met andere woorden: toeren met deze auto is dus gewoon mee komen met het reguliere verkeer. De auto rolt relaxed over de weg, maar vereist wel continue stuurcorrecties. Je merkt het niet, maar onbewust doe je het wel. De aerodynamica is natuurlijk dramatisch: een vierkante windvanger. Bij wind merk je toename van ruis in de auto.

De auto is oud en vereist de nodige aandacht. Zeker als je gemiddeld 28.000 kilometer per jaar rijdt met deze auto. Hier en daar zet de roest door en is laswerk vereist. Neemt niet weg dat deze auto de pret totaal niet drukt!

Totale beoordeling
9

Auteur 
Oldtimer Volvo 142
Volvo 142
Trefwoorden  ervaringen indrukken


Even iets controleren....
Even iets controleren....

'En route'
'En route'

300.001 kilometers op de teller
300.001 kilometers op de teller

Reacties

Na inloggen kun je als lid een reactie geven